Instrumenter og noter

FLØYTE

Etter hver spilling:
Instrumentet skal alltid tørkes innvendig etter spilling. Før pussestaven med lommetørkleet gjennom fløyta i bare én retning! (Dra ikke pussestaven fram og tilbake!)
Når du pusser munnstykket må du ikke presse hardt mot enden/stemmeventilen!!
Smør skjøtene inn med et tynt lag vaselin/bøylefett når delene sitter for godt.

Legg aldri de to delene av tverrfløyta som har klaffer og puter i vann!!

Regelmessig vedlikehold:
Tørk gjerne av instrumentet utvendig med en fuktig/vridd klut. Tørk til slutt med en tørr klut.
Tørk støv og fett av instrumentet med en tørr bomullsklut.

De aller yngste i korpset trenger hjelp av en voksen til å rengjøre instrumentet.
Munnstykket kan gjerne legges i vann for vask.


KLARINETT

Etter hver spilling:
Klarinetten skal alltid rengjøres etter hver spilling. Dette gjør vi for å fjerne fuktighet/spytt fra
instrumentet. Dersom vi slurver med å fjerne denne fuktigheten, kan det føre til at trevirket
utvides slik at instrumentet sprekker (gjelder klarinetter laget av tre). 

Å fjerne fukt regelmessig vil og sørge for at instrumentet, og mekanikken, fungerer slik det skal.
For å fjerne fukt etter at du har spilt på klarinetten skal den tas fra hverandre og hver del skal tørkes inni med en egnet klut før instrumentet legges i kassen. Når du setter sammen og deler klarinetten er det viktig at du ikke holder i mekanikken (klaffer…). Vær meget forsiktig, slik at du ikke klemmer mekanikken.

Regelmessig vedlikehold:
Smør korkene i skjøtene mellom delene inn med korkfett jevnlig, slik at det er lett og ta instrumentet fra hverandre og sette det sammen igjen. Bruk fingrene ved smøring av korken. Dette vil også hindre skader når du setter sammen/tar fra hverandre instrumentet.

Oppbevaring og håndtering:
Når vi skal legge fra oss instrumentet for å ta en pause, legger vi det alltid i etuiet med klaffene vendt mot oss. Det kan være fristende å legge fra seg klarinetten på stolen vi akkurat satt på, men da risikerer vi å skade mekanikken. Alternativt kan vi bruke et eget stativ til å sette fra oss instrumentet på. Når klarinetten ikke er i bruk, kan den oppbevares i etuiet/kofferten for å beskytte den mot støv og skader. 

Vi må unngå å legge gjenstander i kofferten som legger trykk på instrumentet. Dersom du ønsker å ha instrumentet lett synlig og tilgjengelig hjemme, oppbevar det gjerne på et stativ.

Generelt må instrumentet oppbevares under riktige forhold. Det skal ikke oppbevares i meget høye temperaturer, eller temperaturer under frysepunktet.

OBS! Spiller vi i regnvær, må vi beskytte klarinetten med et regntrekk.


SAKSOFON

Etter hver spilling:
Etter at du har spilt på saksofonen skal hver del skal tørkes inni med en egnet klut før instrumentet legges i kassen. Når du setter sammen og deler saksofonen er det viktig at du ikke holder i mekanikken (klaffer…). Vær meget forsiktig, slik at du ikke klemmer mekanikken.

Munnstykket som er i plast må også tørkes av hygieniske årsaker. Munnstykke må ikke bli skadet rundt hullet eller spissen. Tørk støv og fett av instrumentet med en tørr bomullsklut. Hvis putene er fuktige (det kan også ha sammenheng med rått vær), kan du legge sigarettpapir under dem og trykke klaffen ned noen ganger. NB: Ikke dra ut papiret mens du holder klaffen nede!

Skyll munnstykket i lunkent vann en gang i måneden – dra en munnstykkebørste gjennom 2 -3 ganger – tørk av. (Børste koster ca 30 kr – billig og hygienisk).

Regelmessig vedlikehold:
Smør korkene i skjøtene inn med korkfett ofte, slik at instrumentet lett lar seg sette sammen og adskille. Bruk fingrene ved smøring av korka. 

Oppbevaring og håndtering:
Når du legger fra deg saksofonen skal dette gjøres i etuiet, aldri på stolen hvor du sitter og aldri med mekanikken ned! En annen løsning er å gå til anskaffelse av et saksofonstativ som du setter instrumentet på. Husk at saksofoner er ømfintlige og at vedlikehold er meget kostbart. Røret/flisa er den mest ømfintlige delen av instrumentet. Husk alltid å sette på hetten over flisa når instrumentet ikke er i bruk.


KORNETT/TRUMPET

Oppbevaring og håndtering:
Når du legger fra deg instrumentet skal dette gjøres i etuiet, aldri på stolen hvor du sitter og aldri med mekanikken ned! En annen løsning er å gå til anskaffelse av et stativ som du setter instrumentet på.

Regelmessig vedlikehold:
DU MÅ IKKE BRUKE PUSSEMIDDEL! Tørk i stedet over instrumentet ditt, med en ren klut som ikke loer. Det bør da pusses blankt, og du bruker da et pussemiddel for messing.

Ventilene må du ikke prøve å ta ut, det er det kun reparatøren som skal gjøre. Ventilene smører du med vanlig ventilolje gjennom stemmebøylene. En gang iblant kan du skru av lokket under på ventilen og ha litt Keyoil på toppen av ventilakslingen. Bøyler smøres med syrefri vaselin eller bøylefett, ikke talg.,

Skrubb munnstykket innvendig. Røret der hvor munnstykket sitter, må rengjøres ofte, fordi det legger seg matrester og søtstoff der. Hvis munnstykket ikke lar seg demontere, må noen i materialkomitéen kontaktes. Korpset har spesialverktøy som raskt og sikkert skiller munnstykket fra instrumentet dersom det sitter fast.
Husk å aldri benytte tang eller annet verktøy på messinginstrumentet. Messing er et mykt metall og blir lett skadet.


TROMBONE

Oppbevaring og håndtering:
Når du legger fra deg trombonen skal dette gjøres i etuiet, aldri på stolen hvor du sitter og aldri med mekanikken ned! En annen løsning er å gå til anskaffelse av et stativ som du setter instrumentet på.

Regelmessig vedlikehold:
Instrumentet må smøres/stelles når sliden begynner å gå tregt. Ta en fuktig papirklut og tørk av metallet etter at sliden er trukket helt ut. Rengjør metallet til det blir blankt. Tørk med en tørr bomullsfille. Smør metallet med krem for trombone før sliden trekkes på. Smør bøylen med bøylefett og montér instrumentet. 

De aller yngste i korpset trenger hjelp av en voksen til å rengjøre instrumentet. Skrubb munnstykket innvendig. Røret der hvor munnstykket sitter, må rengjøres ofte, fordi det legger seg matrester og søtstoff der. Hvis munnstykket ikke lar seg demontere, må noen i materialkomitéen kontaktes. Vi har spesialverktøy som raskt og sikkert skiller munnstykket fra instrumentet når det sitter fast. Husk å aldri benytte tang eller annet verktøy på messinginstrumentet. Messing er et mykt metall og blir lett skadet.


TENORHORN/BARYTON/TUBA

Etter hver spilling:
Syre fra svette fingre tærer på metallet. Derfor utføres alltid følgende etter bruk:
Med den utvendig poleringskluten tørkes instrumentet utvendig, særlig på steder der hendene har sitt grep.

Regelmessig vedlikehold:
Ventilolje gjør at ventilene glir lett, reduserer skade av syre i spytt og irrdannelse/avleiringer i ventilhusets tilstøtende rør. Ventilene må ikke byttes om. Vanligvis er ventiler og ventilhus nummerert 1, 2 og 3 for lettere å få de på rett sted. Skru løs ventilene og trekk disse opp av ventilhuset. Dekk hele ventilen med ventilolje. Se til at styreknasten passer i ventilhuset når ventilene settes på plass igjen. Vannventiler gis jevnlig et par drypp ventilolje. 

Fjæren på vannklaffen smøres med en dråpe olje. Alle bøyler smøres hver måned med bøylefett for å holde dem lufttette og sikre god bevegelighet.
Munnstykket vaskes med munnstykkebørsten hver måned.

Renhold av instrumentet gjøres ikke bare for at instrumentet skal se pent ut. Mangelfullt stell gir dårlig klang i instrumentet og det kan brytes ned på ¼ av sin beregnede levetid. Ta alltid ut ventilene før utvendig og innvendig vask.

Utvendig vedlikehold:
NB! Ikke bruk såpe! 
Ved behov skylles instrumentet raskt over med vanlig lunkent vann. På lakkerte instrumenter kan det evt. poleres etterpå med lakkpolish (ikke bruk noe annet). Ubehandlede (ulakkerte eller ikke forsølvede) instrumenter poleres med pussevatt som har god polerende og rensende effekt.

Innvendig renhold (en gang i blant):
Spyl gjennom med lunkent vann. Ventilhuset på instrumenter med sylindriske ventiler rengjøres med den innvendige pussekluten surret rundt rensestaven.
NB! Instrumentet må ikke legges i vannbad. Dette kan bl.a. gi lakkflassing.

Etter vask smøres bøylene med bøylekrem og ventilene oljes med ventilolje.
Munnstykket rengjøres innvendig med munnstykkebørsten.

Oppbevaring og håndtering:
Instrumentet skal alltid oppbevares i kofferten. Dette beskytter instrumentet mot støv og skader. Ikke bruk tenger eller annet verktøy for å løsne det. Dette kan føre til ødelagt instrument. Korpset har eget verktøy dersom munnstykket sitter fast på instrumentet.

Manglende smøring med bøylekrem vil føre til at bøyler setter seg fast. Irr kan skape sammenbinding av stor styrke. Forsøk å få ventilolje til å trenge inn mellom rørene, og la instrumentet ligge noen timer. Ta så tak i bøylen, vipp den fra side til side samtidig som du trekker. Løsner den ikke da, må instrumentet leveres til fagmann. Bulker kan, avhengig av hvor de sitter og størrelsen, gi endret tone og klang i instrumentet.


VALTHORN

Oppbevaring og håndtering:
Når du legger fra deg instrumentet skal dette gjøres i etuiet, aldri på stolen hvor du sitter og aldri med mekanikken ned! En annen løsning er å gå til anskaffelse av et stativ som du setter instrumentet på.

Regelmessig vedlikehold:
DU MÅ IKKE BRUKE PUSSEMIDDEL! Tørk i stedet over instrumentet ditt, med en ren klut som ikke loer. Det bør da pusses blankt, og du bruker da et pussemiddel for messing.

Ventilene må du ikke prøve å ta ut, det er det kun reparatøren som skal gjøre. Ventilene smører du med vanlig ventilolje gjennom stemmebøylene .En gang iblant kan du skru av lokket under på ventilen og ha litt Keyoil på toppen av ventilakslingen. 

Bøyler smøres med syrefri vaselin eller bøylefett, ikke talg.

Skrubb munnstykket innvendig. Røret der hvor munnstykket sitter, må rengjøres ofte, fordi det legger seg matrester og søtstoff der. Hvis munnstykket ikke lar seg demontere, må noen i materialkomitéen kontaktes. Korpset har spesialverktøy som raskt og sikkert skiller munnstykket fra instrumentet dersom det sitter fast. Husk å aldri benytte tang eller annet verktøy på messinginstrumentet. Messing er et mykt metall og blir lett skadet.

NOTER
Hos oss er alle noter som deles ut kopier (det kan innimellom hende det dukker opp en original-note eller to, men som oftest er det kopier som deles ut). 
Uansett er det viktig å ta godt vare på notene du får utdelt og oppbevare de på en ordentlig måte.

Noter som skal brukes til marsjering og passe inn i marsjheftet, bør tas ut av marsjheftet etter sesongen. Dette fordi det er lett at trykksverten på notene setter seg fast i plastmappene. 
Søk
Driftes av Styreportalen AS